ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Δεκεμβρίου 2013
 

300.000.000 ευρώ χαμηλότερα τα έσοδα στα ταμεία το Νοέμβριο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, 16:28
40

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα έσοδα το Νοέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου εμφάνισαν σημάδια κόπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοέμβριο τα έσοδα ήταν περί τα 250 – 300 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό για τον συγκεκριμένο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εξανεμίζεται το «μαξιλάρι» που είχε δημιουργηθεί στο τέλος Οκτωβρίου, όταν τα έσοδα είχαν υπερβεί το στόχο του 10μήνου κατά 229 εκατ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την ξαφνική κόπωση,  στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, γεγονός που κατά τους ίδιους κάνει τους φορολογούμενους πιο διστακτικούς και δεύτερον, στο γεγονός ότι ο στόχος του Νοεμβρίου ήταν μάλλον υπερβολικά φιλόδοξος.

Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου θεωρούν ότι η επιβράδυνση των εσόδων αντανακλά περισσότερο τη διευρυνόμενη μήνα με το μήνα αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο του έτους έχουν πολλαπλασιαστεί: δόσεις ΦΑΠ τριών ετών, δόσεις φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Επίσης, την τελευταία περίοδο, το προσωπικό των εφοριών έχει στρέψει την προσοχή του στις ανέλεγκτες υποθέσεις που παραγράφονται έως το τέλος του έτους με αποτέλεσμα να έχουν ατονήσει οι προσπάθειες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων δεν θέτει προς το παρόν τουλάχιστον εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί από την εκκαθάριση συναλλαγών του Σεπτεμβρίου στα τελωνεία προέκυψαν έσοδα 220 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 74 εκατ. ευρώ από άλλους δασμούς.
Ομως, η κάμψη στα έσοδα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.