ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Δεκεμβρίου 2013
 

Την Τρίτη η τρόικα στην Αθήνα με… 1 δισ. ευρώ Χριστουγεννιάτικο δώρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, 12:25
0

Την εκτίμηση ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας για να κλείσει με διαδικασίες εξπρές μέσα σε 3-4 μέρες η συμφωνία για την δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, εξέφραζαν στην Αθήνα συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών.

Αν και δε έχει κανονιστεί ραντεβού, ο δρόμος άνοιξε μετά και την εκπλήρωση του τρίτου από τα 4 προαπαιτούμενα για τη δόση, άνευ των οποίων η Τρόικα δεν έβρισκε λόγο να ετοιμάσει ξανά βαλίτσες για τη χώρα μας.

Η τρόικα επιθυμεί συμφωνία πακέτο για όλα τα ανοιχτά θέματα από το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, έως τα ΕΑΣ, τους πλειστηριασμούς, τις ομαδικές απολύσεις έως και την απελευθέρωση των μισθώσεων, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο, ο στόχος δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση των περιβόητων προαπαιτούμενων που «σέρνονται» από το Σεπτέμβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση του 1 δις ευρώ και να φανεί ότι υπάρχει μια κάποια πρόοδος.

Στο δεύτερο, ο στόχος είναι το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έως το τέλος Δεκέμβρη, όπου μένει να φανεί προς τίνος την πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα των συμβιβασμών.

Σε αυτό το μέτωπο, «αγκάθι» παραμένουν τα ΕΑΣ με την τρόικα να έχει βάλει μεν νερό στο κρασί της από την αρχική απαίτηση για λουκέτο, αλλά με την ελληνική πλευρά να μην έχει υποχωρήσει τόσο -τουλάχιστον ακόμα- ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η διαπραγμάτευση πηγαίνει βήμα βήμα. Από το λουκέτο, η τρόικα άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο να κλείσουν τρία από τα πέντε εργοστάσια και το προσωπικό να μειωθεί από τα 800 στα 300 άτομα, για μια δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών όπου η επιχείρηση θα διατηρούσε τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Αν το «πείραμα» κρινόταν αποτυχημένο, μετά το 18μηνο θα κάλυπτε μόνο τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Τώρα πλέον η τρόικα ζητά να παραμείνει ένα μόνο εργοστάσιο, με 200 εργαζόμενους και η δοκιμαστική περίοδος να περιοριστεί στους 12 μήνες. Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί –όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- να συμβεί ακόμα και με τηλεδιάσκεψη, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Γενικότερα πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως παρ’ ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για όλες τις εκκρεμότητες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε σχετικά καλό δρόμο…