ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Δεκεμβρίου 2013
 

ΙΟΒΕ & ΕΕΝΕ: Δημόσιος διάλογος για flat tax 20% σε όλους και 10% στους χαμηλόμισθους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, 12:12
Εφορια πληρωμη 1η δοση δηλωση

Το ΙΟΒΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για αλλαγή του συστήματος και της φιλοσοφίας του που στηρίζεται στις κλίμακες εισοδήματος, να καταργηθούν οι πολύ υψηλές συντελεστές και να θεσπιστεί ένας οριζόντιος φόρος (flat tax) που θα τον πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε από τον στενό συνεργάτη του κ.Στουρνάρα, καθηγητή κ. Νίκο Καραβίτη, προτείνει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι πολύ πιο απλό και διαφανές, με χαμηλότερους συντελεστές, με έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Το σύστημα αυτό- το οποίο χαρακτηρίζεται ως δημοσιονομικά ουδέτερο- είναι «απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με το ισχύον φορολογικό σύστημα που έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για την αναδιανομή του εισοδήματος και πώς ο ρόλος αυτός είναι καλύτερα να αφεθεί στην πολιτική των δαπανών.

Σχολιάζοντας την μελέτη αλλά και γενικότερα το κρίσιμο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ernst & Young κ. Π. Παπάζογλου τόνισε ότι το flat tax μπορεί να συμβάλει, από κοινού με άλλα μέτρα, στην ουσιαστική αύξηση των ποσοστών φορολογικής συμμόρφωσης.