ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Δεκεμβρίου 2013
 

Άφησε την τελευταία του πνοή ο Νέλσον Μαντέλα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, 0:31
0

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης ο  95 ετών πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά από νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Πρετόρια. Τον τελευταίο μήνα, η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη, καθώς είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η σοβαρότητα της κατάστασής του ήταν μάλιστα τέτοια, που τα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξένησαν από την πρώτη στιγμή στα πρωτοσέλιδά τους τίτλους, όπως «Είναι πλέον καιρός να τον αφήσουν να φύγει» (Sunday Times).

Φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο  πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε σε ανακοίνωση του :

«Ο Νέλσον Μαντέλα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο.

Ο «Μαντίμπα» πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του .Ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του,  στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, «τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του , στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας.

Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω από όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του».

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Το 1952 τέθηκε επικεφαλής της κίνησης πολιτικής ανυπακοής, ενάντια σε 6 άδικους νόμους της κυβέρνησης. Επρόκειτο για καμπάνια του ANC και του Ινδικού Κογκρέσου Νοτίου Αφρικής (South African Indian Congress).

Ακολούθησε η σύλληψη του Μαντέλα και 19 ακόμη για τη συμμετοχή τους στην καμπάνια και η καταδίκη τους σε 9 μήνες καταναγκαστικών έργων, με 2ετή αναστολή.

Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress).

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1955, ο Νέλσον Μαντέλα συνελήφθη μαζί με άλλους 156 ακτιβιστές. Η δίκη για προδοσία που ακολούθησε, διήρκεσε 28 μήνες. Ο ίδιος αθωώθηκε στις 29 Μαρτίου του 1961.

Τον Οκτώβριο του 1963, ο Μαντέλα και 9 ακόμη κατηγορήθηκαν για δολοπλοκία, με στόχο τη βίαιη πτώση της κυβέρνησης, στη δίκη που έμεινε γνωστή ως «Rivonia Trial».

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, αυτά τα λόγια είπε ενώπιον του δικαστηρίου:

«Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία, και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται… είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

Στις 24 Απριλίου του 1994 ο Νέλσον Μαντέλα ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του και στις 10 Μαΐου του 1994 έγινε ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του, αποσύρθηκε από το αξίωμα του προέδρου, μετά την ολοκλήρωση μίας μόλις θητείας, το 1999.

Συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ίδρυμα για παιδιά που φέρει το όνομά του και δημιούργησε το 1995. Επίσης, δημιούργησε το Ίδρυμα Nelson Mandela και το Mandela-Rhodes Foundation.

Συχνά, ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλείτο με διάφορα ονόματα, καθένα από τα οποία είχε τη δική του, ιδιαίτερη σημασία και όποιος αναφερόταν σε εκείνον με κάποιο από αυτά, έπρεπε να γνωρίσει τι σημαίνει.

  • Rolihlahla: Το όνομα που έλαβε μόλις γεννήθηκε. Βάσει της isiXhosa, της τοπικής διαλέκτου της περιοχής όπου γεννήθηκε, σημαίνει «τραβώντας ένα κλαδί από το δέντρο», αλλά κυριολεκτικά σημαίνει «μπελάς». Ο πατέρας του επέλεξε αυτό το όνομα.
  • Nelson: Αυτό το όνομα του δόθηκε την πρώτη μέρα, που πήγε στο σχολείο, από τη δασκάλα του, Miss Mdingane. Συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, να δίνονται στα παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο βρετανικά ονόματα, κυρίως γιατί οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να προφέρουν τα αφρικανικά ονόματα. Δεν είναι σαφές, γιατί η Miss Mdingane επέλεξε αυτό συγκεκριμένα.
  • Madiba: Το όνομα της φυλής, στην οποία ανήκε ο Μαντέλα. Το όνομα της φυλής θεωρείται πιο σημαντικό από το επώνυμο ενός προσώπου, καθώς αναφέρεται στον πρόγονο, από τον οποίο κατάγεται. Mabiba ήταν το όνομα του αρχηγού της φυλής Thembu, που ηγείτο στο Τράνκσεϊ, τον 18ο αιώνα. Θεωρείται ιδιαίτερα ευγενής, εκείνος που το φέρει.
  • Tata: Στη διάλεκτο isiXhosa σημαίνει «πατέρας» και είναι ίσως το πιο κοινό όνομα, που χρησιμοποιούσαν οι Νοτιοαφρικανοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν αναφέρονταν στον Νέλσον Μαντέλα.
  • Khulu: Σημαίνει «σπουδαίος», «μεγάλος». Στη διάλεκτο ixiXhosa σημαίνει και «παππούς».
  • Dalibhunga: Αυτό το όνομα δόθηκε στον Μαντέλα, όταν ήταν 16 ετών, οπότε και έζησε την παραδοσιακή ιεροτελεστία για το πέρασμα στον ανδρισμό. Σημαίνει «δημιουργός του συμβουλίου» ή «εκείνος που συγκαλεί τον διάλογο». Η αναφορά στον Μαντέλα με αυτό το όνομα συνοδευόταν με ένα επιφώνημα.

Το 1944 παντρεύτηκε την Evelyn Mase, νοσοκόμα, με την οποία απέκτησαν δύο γιους, τον Madiba Thembekile ‘Thembi’ και τον Makgatho και δύο κόρες, που ονομάστηκαν και οι δύο Makaziwe.

Η πρώτη από τις δύο κόρες τους, πέθανε σε βρεφική ηλικία. Το ζευγάρι χώρισε το 1955 .

Στις 14 Ιουνίου του 1958, παντρεύτηκε την κοινωνική λειτουργό Winnie Madikizela, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, την Zenani και την Zindziswa. Το ζευγάρι χώρισε το 1996.

Σε ηλικία 80 ετών, το 1988, παντρεύτηκε την τρίτη σύζυγό του, Graça Machel.

Η μητέρα του πέθανε το 1968 και ο μεγαλύτερος γιος του, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το 1969. Δεν του επετράπη να παρευρεθεί στην κηδεία τους.

Σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010.

Έχασε τον ένα γιο του από AIDS / Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.

Καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νέλσον Μαντέλα δεν υπαναχώρησε από την πίστη του στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της ειρήνης και της διαρκούς μάθησης.

Παρά τις τρομερές προκλήσεις που δέχθηκε, ποτέ δεν «απάντησε» στον ρατσισμό με ρατσισμό.

Η ζωή του αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους όσοι είναι θύματα καταπίεσης και στέρησης, αλλά και για όλους. όσοι είναι αντίθετοι στην καταπίεση και τη στέρηση.

Κάθε χρόνο, στις 18 Ιουλίου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης», για την οποία αγωνίστηκε. Ήταν η μέρα των γενεθλίων του…

Πηγές: www.nelsonmandela.org, Les Prix Nobel/Nobel Lectures,nobelprize.org