ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5 Δεκεμβρίου 2013
 

Φόρος ακινήτων:Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, 11:14
Ακινητα Φορος ακινητων 2013-14

Στην τελική ευθεία μπαίνει το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και όχι σήμερα, Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμφωνήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ενώ ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα περιληφθούν σε αυτό και οι βελτιώσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και Φορολογικών Διαδικασιών.

Το τελικό νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων θα προβλέπει την αντικατάσταση – μονιμοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ωστόσο, ο νέος φόρος θα επιβαρύνει το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συνολικά τους ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει εξαιρέσεις για άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας καθώς και για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι άνεργοι, οι ανάπηροι κτλ.

Η μεγάλη αδικία του νέου φόρου είναι ότι θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών καθώς οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων θα καθοριστούν τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν αμετάβλητες εδώ και μία εξαετία. Την ίδια στιγμή όμως οι εμπορικές αξίες έχουν καταβαραθρωθεί.

Τα κριτήρια θα είναι:

- η ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 150.000 ευρώ. Κάποιος δηλαδή που έχει πχ διαμέρισμα 100 τμ στο Παλαιό Φάληρο, υπερβαίνει το κριτήριο . Ακόμα και αν είναι άνεργος, η έκπτωση θα φτάνει το 50% το πολύ. Αν καλύπτονται και άλλα κριτήρια (πχ ανεργία) θα φτάνει στο 100%.

- άτομα με αναπηρία 80% και άνω θα έχουν μείωση 80%-100%

- το δηλωθέν εισόδημα να κινείται στα όρια της φτώχειας (περίπου 10.000-12.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο). Το όριο εισοδήματος μπορεί να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

- Ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογία) απαλλάσσονται από το φόρο.

- Ημιτελή κτίσματα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,4 (έκπτωση 60%)

- Για κτίσματα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ εξετάζεται να υπάρχει μείωση 30%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) θα προβλέπει:

-   Φόρο 2-13 ευρώ ανά τ.μ. και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή για τα σπίτια. Για βοηθητικούς χώρους θα ισχύει έκπτωση 90% από τον ΕΦΙΑ που επιβάλλεται στους κύριους χώρους.

-   Βασικό φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, με 25 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

-   Συμπληρωματικό φόρο από 0,1% για συνολική ακίνητη περιουσία 300.000-400.000 (αντί για 2% που ίσχυε με τον ΦΑΠ), ο οποίος αυξάνεται σε 0,2% για 400.000-500.000 και φτάνει στο 1% της αξίας της για περιουσία 5.000.000 και άνω. Δεν συνυπολογίζονται τα αγροτικά ακίνητα, αλλά μόνο τα αστικά.

-   Φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1-3 ανάλογα με την περιοχή. Ο φόρος αυξάνεται 10% αν το αγροτεμάχιο αρδεύεται και διπλασιάζεται (+100%) αν έχει καλλιέργειες. Αντιθέτως μειώνεται τελεί υπό απαλλοτρίωση (-25%), αν είναι βοσκότοπος (-50%) ή αν είναι δασικό (-90%).

-   Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν βελτιώσεις όπως να εξαιρεθούν ή να ελαφρυνθούν τα διατηρητέα από τη φορολόγηση.