ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29 Νοεμβρίου 2013
 

Jony Ive:Η ιδιοφυΐα της Apple, που έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, 10:35
0

Όλοι γνωρίζουμε τον Στιβ Τζομπς, τον Στιβ Γουόζνιακ, τον Τιμ Κουκ. Προσωπικότητες κεφαλαιώδους σημασίας στην επιτυχία του brand που φέρει την επωνυμία Apple.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν επαρκώς την περίπτωση Jony Ive, τον μειλίχιο αγγλοσάξονα που έχουμε συνηθίσει να μας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα νέα προϊόντα του εταιρικού κολοσσού και ο οποίος χαίρει απόλυτης «ασυλίας», έχοντας το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην εταιρεία χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Ο Sir Jony Ive είναι μία χαμηλών τόνων φυσιογνωμία, αλλά θεωρείται η ψυχή της Apple. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού όλων (πια) των προϊόντων της Apple, είναι ο άνθρωπος που ο Steve Jobs εμπιστεύτηκε (σχεδόν) από την αρχή της συνεργασίας τους και είναι κατά πολλούς υπεύθυνος για το trend setting της εταιρείας, όλα αυτά τα χρόνια.

Ως επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν της Apple, έχει τον τελευταίο λόγο για το τελικό αποτέλεσμα της εξωτερικής εμφάνισης του iPhone που κρατάτε στα χέρια σας.

Πέραν αυτού, έχει την απόλυτη ευθύνη των χρησιμοποιούμενων υλικών, συνεργάζεται με τους κατασκευαστές έχοντας τον τελευταίο λόγο για το πώς θα πρέπει να φτιαχτεί το εκάστοτε προϊόν, ενώ μεγάλο μέρος του χρόνου του το περνά στα εργοστάσια της Ασίας, επιβλέποντας από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα είναι σωστά κατασκευασμένο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Ο χρόνος που ξοδεύει για το καθαρά δημιουργικό μέρος της διαδικασίας (επεξεργασία ιδεών, μοντελοποίηση, βιομηχανικός σχεδιασμός κ.ο.κ.) δεν καλύπτει παρά μονάχα το 10% των δραστηριοτήτων του. Το υπόλοιπο 90% αφορά στην επίβλεψη και τον έλεγχο όλων των φάσεων υλοποίησης, προσπαθώντας να βρει τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής μιας ιδέας του.

Σύμφωνα με τον πρώην σχεδιαστή της Apple, Doug Satzger, ο Jobs ήταν εντελώς αντίθετος στην παραγωγή λευκών συσκευών και πείστηκε μόνο όταν του παρουσίασαν μία «εκδοχή» του λευκού που λέγεται moon gray. «Τα περισσότερα πράγματα που έκανε στη σχολή του στην Αγγλία ο Ive, ήταν σε λευκό, οπότε έφερε την τάση αυτή και στην Apple».

Ενίοτε, κάποιες ιδέες του μπορεί να αποδειχθούν ακριβότερες στην πράξη απ” ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Κανείς όμως δεν του λέει ποτέ τίποτα. Χαίρει τέτοιας ασυλίας που μόνο ο Στιβ Τζομπς είχε την δυνατότητα να απολαμβάνει.

Μάλιστα, ο μακαρίτης είχε πει κάποτε, αναφερόμενος στον λειτουργικό ρόλο του Ive, ότι ο ίδιος είχε διευθετήσει έτσι τα πράγματα ώστε ο τελευταίος να απολαμβάνει τέτοια προνόμια και να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του.

«Δεν θέλω οι συνεργάτες μου να ανησυχούν για το κόστος. Δεν πρέπει καν να νοιάζονται γι” αυτό. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους», είχε πει παλαιότερα ο Ive σε ένα από τα μέλη της ομάδας του στην Apple.