ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28 Νοεμβρίου 2013
 

Το νέο λειτουργικό σύστημα του Firefox παρουσιάστηκε στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, 15:30
firefox1

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου λειτουργικού συστήματος Firefox για smartphones από το Mozilla, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Mozilla και ο όμιλος ΟΤΕ,  σε συνεργασία με την Hub:raum Krakow (φυτώριο καινοτομίας, που στηρίζει νέους επιχειρηματίες σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Σημειώνεται ότι η Cosmote διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα το smartphone ALCATEL One Touch Fire, με την καινούργια πλατφόρμα. Developers κλήθηκαν ν” αναπτύξουν κώδικα για εφαρμογές, με βάση το λειτουργικό σύστημα Firefox.
Για εφτά ολόκληρες ώρες, όσο, δηλαδή, διήρκεσε η διαδικασία ανάπτυξης των εφαρμογών, οι developers, όπως αναφέρει το express.gr, έβαλαν τα δυνατά τους, για ν” αναπτύξουν εφαρμογές που ν” ανταποκρίνονται στα κριτήρια που είχαν τεθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών, η πρωτοτυπία και καινοτομία της εφαρμογής, η σχεδίαση και οι τεχνολογίες web που χρησιμοποιήθηκαν στην υλοποίησή της και η εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στο χρήστη.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε σε πρώτη φάση τις 10 επικρατέστερες εφαρμογές, οι οποίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον του κοινού της εκδήλωσης και, στη συνέχεια, τις τρεις καλύτερες: το έπαθλο για την ομάδα των μεγάλων νικητών ήταν ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα hub:raum Krakow WARP, ενώ η δεύτερη ομάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στο Selection Day, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2013 κι αποτελεί μέρος του προγράμματος COSMOTE StartUp.

Τα μέλη της τρίτης νικήτριας ομάδας έλαβαν ως δώρο από ένα νέο κινητό Alcatel One Touch Fire, όπως και τα μέλη της πρώτης και δεύτερης ομάδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διεθνούς αναγνώρισης ομιλητές, όπως ο Mozilla Evangelist Frederic Harper, ο Global Marketing Director for Firefox OS John Bernard, ο Business Development Manager & Evangelist της hub:raum Luka Sucic, αλλά και ο διευθυντής Retail Marketing, Αγορών και Διακίνησης Εμπορευμάτων του ομίλου ΟΤΕ, Αλέξανδρος Ντάβος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν, επίσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού συστήματος Firefox OS και οι δυνατότητες και τα οφέλη που αυτό προσφέρει, τόσο στην κοινότητα των προγραμματιστών όσο και στους τελικούς χρήστες.

Σε απόλυτη συμφωνία με την αποστολή του Mozilla για την προώθηση του ανοιχτού χαρακτήρα, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών στο Διαδίκτυο, το Firefox OS είναι φτιαγμένο ως μία ανοιχτή πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού ενός smartphone, κάθε λειτουργία του οποίου (κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση κλπ.) μπορεί ν” αναπτυχθεί ως εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του web.
Με περιβάλλον χρήσης που παρέχει μία όμορφη, καθαρή, εύληπτη κι εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης, βασισμένη εξ ολοκλήρου στην HTML5, το Firefox OS καθιστά προσβάσιμες τις λειτουργίες της συσκευής, που πριν ήταν διαθέσιμες μόνο στις native εφαρμογές.
Έτσι, τα smartphones με Firefox OS μεταμορφώνονται διαρκώς, για να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών, σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής τους, παρέχοντάς τους μία σχετική λίστα από ήδη κατεβασμένες ή νέες εφαρμογές.
Εισάγοντας, λόγου χάρη, στην προσαρμοσμένη αναζήτηση το όνομα της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας, το φόντο του τηλεφώνου θ” αλλάξει, για να την απεικονίσει, και θα εμφανιστούν διάφορες εφαρμογές -για την αγορά εισιτηρίων ή προϊόντων της εν λόγω ομάδας ή να μάθουν τα τελευταία νέα γύρω από αυτήν.