ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29 Οκτωβρίου 2013
 

«Έσβησε» η θρυλική ροκ φωνή των «Velvet Underground», Lou Reed

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, 9:07
Lou Reed 1978

Ο Λου Ριντ, το μουσικό συγκρότημα του οποίου, οι Velvet Underground, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της ροκ, αναμιγνύοντας διάφορες μορφές της τέχνης με την μουσική χάρη στη συνεργασία του με τον Άντι Γουόρχολ στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1960, πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών, όπως έγραψε το περιοδικό Rolling Stone.

Το περιοδικό δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις αιτίες του θανάτου του και οι εκπρόσωποι του Ριντ δεν ήταν διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την είδηση αμέσως.

Ομως το περασμένο καλοκαίρι η σύντροφός του επί 21 χρόνια και σύζυγός του από το 2008, Λόρι Αντερσον έκανε μια δήλωση με αγάπη, πίστη και συγκίνηση για την κατάσταση της υγείας του. Μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι τους, από μια εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος. Κλείνοντας το μάτι στο μέλλον είπε: «Ο Λου έχει ήδη αρχίσει να ψιλοδουλεύει και να κάνει τάι τσι».

Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην υγεία του 71χρονου Ριντ ήταν στις αρχές της χρονιάς, όταν ακύρωσε ξαφνικά συναυλία του στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Επειτα, τον Απρίλιο, ήρθαν τέσσερις ακόμα ακυρώσεις – μεταξύ αυτών και στο φεστιβάλ Coachella.

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός, δημιουργός των Velvet Underground, αλλά και τραγουδιών όπως το «Walk on the Wild Side» και το «Perfect day», χειρουργήθηκε στις αρχές Μαΐου. Προτίμησε ένα ειδικό νοσοκομείο στο Κλίβελαντ από αυτά της Νέας Υόρκης, γιατί εκεί -λέει- τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα.

Μετά την εγχείρηση έγραψε στο site του: «Είμαι ένας θρίαμβος της σύγχρονης φαρμακευτικής, φυσικής και χημείας. Είμαι μεγαλύτερος και δυνατότερος από ποτέ. Δεν βλέπω την ώρα να βρεθώ στη σκηνή και να γράψω περισσότερα τραγούδια για να συνδεθώ με τις καρδιές, τα πνεύματά σας και το Σύμπαν, στο μέλλον».   Στο official twitter των Who γράφει :»R.I.P. Lou Reed. Walk on the peaceful side» .

Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου τιμούν την μνήμη του εκλιπόντος, ενώ στο λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Twitter και στη σελίδα του στο Facebook αναρτήθηκε ένα μήνυμα που γράφει απλά «The Door»—υπονοώντας ότι ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ο ατζέντης του φέρεται ότι επιβεβαίωσε το θάνατό του σε μια δήλωση που επικαλέστηκε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Δισκογραφία :

1972 Lou Reed 1972 Transformer

1973 Berlin

1974 Rock’n’Roll Animal 1974 Sally Can’t Dance

1975 Lou Reed Live 1975 Metal Machine Music 1975 Coney Island Baby

1976 Rock And Roll Heart

1977 Walk On The Wild Side

1978 Street Hassle 1978 Take No Prisoners

1979 The Bells

1980 Growing Up In Public 1980 Rock’n’Roll Diary

1982 The Blue Mask 1982 Legendary Hearts

1984 New Sensations 1984 Live In Italy

1986 Mistrial

1989 New York

1990 Songs For Drella

1993 Magic And Loss

1996 Set The Twilight Reeling

1998 Perfect Night Live In London

2000 Ecstasy

2003 The Raven 2003 NYC Man

2004 Animal Serenade