ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

24 Οκτωβρίου 2013
 

Κατασκευάστηκε ηλιακό βαγόνι που αντλεί αντλήσει νερό από οποιαδήποτε πηγή και το καθαρίζει αυτόματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, 16:53
solar-wagon-iliako-bagoni-prosferei-katharo-nero-olous

Προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ηλιακό βαγόνι,  «Solar Wagon» της αμερικανικής ΜΚΟ Water One World Solutions, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών του, που  αναφέρουν ότι μπορεί με το πάτημα ενός διακόπτη να αντλήσει νερό από οποιαδήποτε πηγή, όπως  βρώμικες λίμνες και ποτάμια, αλλά και δεξαμενές ή πηγάδια  και να το καθαρίσει σχεδόν αυτόματα, απαλλάσσοντάς το από μικρόβια και ιούς και καθιστώντας το ασφαλές προς κατανάλωση, χάρη στο σύστημα φιλτραρίσματος ViroBac, μια πατέντα της ΜΚΟ.

«Τα συστήματά μας διασφαλίζουν ότι κάθε σταγόνα επεξεργασμένου νερού ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς απομακρύνουν το 99,99% των βακτηριδίων και το 99,7% των ιών», υπόσχεται στην ιστοσελίδα της η Water One. «Τα βακτηρίδια και οι ιοί σκοτώνονται στιγμιαία, μόνο με την επαφή και χωρίς να απαιτείται η χρήση απολυμαντικών χημικών ουσιών.»

Το Solar Wagon της αμερικανικής ΜΚΟ Water One World Solutions μοιάζει με μια μικρή, ελαφριά μπαγκαζιέρα, πάνω στην οποία βρίσκεται ένα σύστημα καθαρισμού του νερού ικανό να δίνει σταθερή παροχή 11 λίτρων ανά λεπτό. Τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο, χάρη σε ένα μεγάλο ενσωματωμένο πάνελ και δεν χρειάζεται συναρμολόγηση.

Το βασικό μειονέκτημα του συστήματος είναι η «τσουχτερή» τιμή του – σχεδόν 9.000 ευρώ για κάθε Solar Wagon – κάτι που σημαίνει ότι η μέση κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να το αποκτήσει μέσω δωρεάς από κάποια οργάνωση. Ωστόσο, έχει αποδείξει και στην πράξη την αξία του, παρέχοντας έως και 16.000 λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως σε περιοχές της Αϊτής, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας, σχεδόν 4 χρόνια μετά από το σεισμό των 7 Ρίχτερ.