ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14 Αυγούστου 2013
 

«Έφυγε» ο σκηνθέτης της ταινίας «Άγγελος», Γιώργος Κατακουζηνός

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013, 9:16
Αγγελος

«Έφυγε» από τη ζωή στα 70 του χρόνια ο γνωστός από την ταινία «Άγγελος», σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο σκηνοθέτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός ύστερα από την τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε η ταινία του το 1982, η οποία ήταν εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τον Απρίλιο του 1976.

Η ταινία αφορούσε ένα ερωτικό έγκλημα με δράστη τον 19χρονο ναύτη Χρήστο Ρούσσο, ο οποίος συνελήφθη στις 7 Απριλίου του 1976 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου, του 22χρονου Ανέστη Παπαδόπουλου.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τραβεστί, τις «κακόφημες πιάτσες», καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία της εποχής.

Η ταινία προκάλεσε μία σειρά αντιδράσεων, πριν καν γυριστεί. Αρχικά το σενάριο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων, για να χρειαστεί στη συνέχεια η συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που αποτελούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ώστε η ταινία να χρηματοδοτηθεί. Τελικά με ψήφους 4-1 η πρόταση έγινε δεκτή, με μόνη μειοψηφούσα την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Με το ξεκίνημα της προβολής, ο ίδιος ο Χρήστος Ρούσσος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη διακοπή της με το σκεπτικό των σεναριακών αυθαιρεσιών, καθώς στην πραγματικότητα ο ίδιος ουδέποτε μεταμφιέστηκε σε τραβεστί, αντίθετα έφτασε ως το έγκλημα αρνούμενος να δεχθεί τις σε βάρος του ασφυκτικές πιέσεις. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης παρουσίασε τα μέλη της οικογένειάς του να φέρονται και να αντιδρούν διαφορετικά απ” ότι στην πραγματικότητα.

Ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα παραδέχθηκε ότι παρά την παραποίηση των γεγονότων, η προβολή της ταινίας και η αποδοχή της από τον κόσμο με την παράλληλη μεταστροφή της κοινής γνώμης που ως τότε ήταν σε βάρος του, τον βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθειά του να διεκδικήσει στη συνέχεια τον μετριασμό της ποινής του. Μιας επεισοδιακής όπως εξελίχθηκε προσπάθειας, που πάντως κατέληξε το 1990 στην απονομή χάριτος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το 1987 ο Γ. Κατακουζηνός παρουσίασε τη δεύτερη ταινία του, τις «Απουσίες», όπου αναφερόταν στην ιστορία τριών γυναικών οι οποίες ζουν μόνες στο κτήμα του πατέρα τους, ώσπου ένας γοητευτικός λοχαγός λειτουργεί ως «καταλύτης».

Βασισμένη επίσης σε ένα έγκλημα ήταν και η τρίτη ταινία του Γ. Κατακουζηνού, με τίτλο «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)» που γυρίστηκε το 1994, η οποία αφορούσε τη δολοφονία της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή.

Ο Γ. Κακακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.ά.) πριν υπογράψει τις δικές του δημιουργίες.

Σαν σκηνοθέτης εργάστηκε και στην τηλεόραση σε ντοκιμαντέρ, ενώ, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του, ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών έως το τέλος της ζωής του.Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α” Νεκροταφείο αύριο Τετάρτη, 14 Αυγούστου, στις 11:30.